Culture Plus

 Graveurs

 

stElles - Nederlands

 

Algemene inlichtingen  

- Home-Contact

 

 

- StElle Engels

- StElles - Nederlands

- StElles - Duits

 

 

 


 

 


 

« stElles »

Samentrekking tussen « elles » (zij) en « stèles » (stèlen) wordt StElles.

Van reuzenstenen tot vrouwensilhouetten, van ver of van hier, van nu of het verleden, Chantal Hardy slaagt erin om een gelijkenis te vinden en uiten. Hierbij wil de kunstenares vrouwen eren.

Of het nu gaat om een boerin met haar hoofddoek, moslimvrouw met haar tchador, bruid met haar bruidssluier of zuster in een klooster, de vrouw beschouwt zich nog steeds als het zwakkere geslacht terwijl ze voor de schilder Courbet het ontstaan van de wereld vertegenwoordigt en ze in aantal de mannen in de wereld overtreffen.

De taak van de stèle bestaat erin om niet te vergeten. Wanneer verschillende stèlen bij elkaar worden gebracht en in rijen geplaatst, is het nog moeilijker om er gewoon aan voorbij te lopen. Deze silhouetten uit steen of in levende lijve, Keltisch of Oosters, antiek of hedendaags, ze zijn allemaal gelijk, maar nooit identiek.
 


Chantal Hardy is een steendrukster. Ze heeft hiertoe de werktuigen van de beeldhouwer geïntegreerd. Met behoud van de verscheidenheid van de vrouwen uit haar prenten worden deze vrouwen nu driedimensionaal uitgebeeld. Op deze manier wil ze vrouwen, gefixeerd door het materiaal en de tradities, als dragers van de emancipatie positioneren. Het is aan de toeschouwer om tussen de sculpturen te wandelen, de achterliggende gedachte te overdenken, het heilige van het werkstuk te verinnerlijken en gedachtes en gevoelens met elkaar te delen.
 


Dit werk is niet enkel kunstzinnig en zinvol, maar wil dingen in elkaar laten passen. In plaats van de mensheid op te splitsen in culturele of financiële klassen, wil het mensen verenigen. StElles wil een ontwikkeling doormaken en zich van de ene gemeenschap tot de andere, van het ene gewest tot de andere, van de ene eenheid tot de andere verplaatsen.

Van zijden papier tot Corten staal: de vrouw in al haar gemoedstoestanden

De blik waarmee Chantal Hardy naar vrouwelijkheid kijkt, is niet onbeduidend: tegen de maatschappelijke verwachtingen in, is zij kunstenaar geworden. In deze toch wel mannelijke wereld is zij op een onbezonnen manier graveerster geworden Het moederschap heeft haar terug zin gegeven nadat droefheid haar meester werd door het overlijden van naaste familieleden. Hierdoor ontwikkelde haar interesse voor de zachte en tragische toestand van vrouwen. Haar gravures, etsen en lithografies kregen steeds optimistischere kleuren en de trekken werden steeds zuiverder. Vervolgens heeft de kunstenares grondig nagedacht over het gebruikte materiaal: naast het ‘standaard’materiaal tot zijden papier marouflé heeft ze ook gebruik gemaakt van bedrukt stof uit fabrieken. Vandaag de dag maakt ze gebruik van een nieuw en driedimensionaal materiaal. Ze bewaart toch haar zuivere strepen, haar terugkerende onderwerp en de kenmerken van een gegraveerde prent.

 

Contact (en français)

bullet

Chantal Hardy, Croix Henri Jacques 14, 4890 Thimister.
Tel : 087/44.71.45, Hardygraveur@caramel.com

bullet

Asbl Culture Plus, Louis Simaÿs, rue des Carmes 212, 4630 Soumagne.
Tel 04/377.28.90, cultureplus@swing.be
 

Contact (in englisch, nederlands)

bullet

Caroline Simaÿs, rue des carmes, 212 in 4630 Soumagne. Handy : 0032-495-70.98.31 - caroline_simays@hotmail.com

 

Technische gegevens

Elke stElle wordt uit een Corten staalplaat van 3mm gesneden en zal aan het einde van het proces een roestkleur krijgen. De hoogte van stèlen varieert tussen 1 en 2,15 meter, de breedte tussen 1 en 1,50 meter.
Oplage: 5 afdrukken (4 naargelang de bestellingen). De eerste oplage (al gedaan) is voor tentoonstellingen gereserveerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Chantal HARDY, korte overzicht van een loopbaan
(volledige cv op http://www.cultureplus.be)

bullet

Kunstenares, graveerster, steendrukster, geboren op 18/07/1956.

bullet

Gediplomeerd van de Académie Royale des Beaux-Arts (Luik), gravure en tekening in 1978.

bullet

Hoogleraar van gravure en lithografie in de Académie des Beaux- Arts (Luik), sinds 2000.

bullet

Persoonlijke tentoonstellingen in België (Verviers, Liège, Theux, Bruxelles, Spa, Herstal, Ostende, Marche, etc…), in Frankrijk(La Rochelle, Fontenay-le-Conte), in Zwitserland (Délémont), in Québec (Trois Rivières), in Duitsland (Schoenecken).

bullet

Vele tentoonstellingen en groepswerken in België en in het buitenland (Spanje, Québec, Servië, Portugal, Zwitserland, Marokko, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg).
Werkstukken in privé- en openbare verzamelingen.

bullet

Voor toneelstukken werd de driedimensionale afstand benaderd (in het bijzonder, tijdens het ensceneren van de toneelstukken van Chiquet Mawet).


Programma van de tentoonstelling StElles (september 2006)

In november 2006 werd het geheel van het werk StElles in voorvertoning in de kerk Sint Lambert (Verviers) getoond in samenwerking met galerie Arte Coppo. In België zal het werk in 2008 uitsluitend in het Centre de la Gravure de la Communauté française La Louvière vertoond worden. Er worden stappen ondernomen om dit programma ook in aangrenzende gewesten en landen te vertonen.
 

 

Vertaling : Caroline Simaÿs, Guy Lagrange en Riet Bulckens